ETT SJUKT BEHOV

Vi är beroende av att lära oss nya saker och revidera gammal kunskap när det gäller digitala upplevelser – att förstå hur saker hänger ihop och varför. Så var med och bidra, tillsammans riskerar vi fort att lära oss ännu mer.

FÖLJ OSS

Vad kommer det att kosta?

Publicerat den 5 oktober, 2015

1C21075320

För några år sen skulle jag köpa en ny klocka hos en urmakare i Visby. Min gamla från Ur och Penn hade levt ett hårt liv. Jag fick den när jag gick ut mellanstadiet för att markera att jag nu var en stor och ansvarstagande ung gosse med eget armbandsur. Sen dess hade jag behövt byta armband två gånger och lämna in själva urverket på reparationen en gång. Den var repad och sliten så det var dags för en ny.

Jag och en vän skulle precis påbörja en en cykelsemester med tält som de fattiga studenter vi var då. Nyanlända till Visby och innan själva cykelturen tog vid var jag fortfarande nyduschad och klädd i skjorta.

Lite som man gör så började jag spana på de riktigt dyra klockorna innan det var min tur att få hjälp. Och där stod jag och fascinerades över hur dyra klockor det finns när den solbrända klockförsäljaren gled upp vid min sida.

Som alla säljare gjorde han givetvis en snabb bedömning av vad jag var för typ av kund och vilka klockor som kunde tänkas passa mig. Det han såg var inte en fattig student på cykelsemester utan någon som såg välstruken ut och som just hade ägnat en god stund åt att titta på premiumsegmentet.

Han började passionerat berätta om titanlegeringar och repfria glas i olika grader av perfektion. Han låste upp montrarna och jag fick prova klockor som vägde lika mycket som medelstora hantlar och kostade mer än vad mindre länder har i försvarsbudget varje år. Och där stod jag och frågade och berömde samtidigt som obehaget växte. Jag kunde inte köpa en klocka som kostade mer än hela min samlade studieskuld och någon gång måste sanningen fram.

När försäljningen närmade sig något slags crescendo och försäljaren hoppade upp och ner och kastade klockor kring sig (ok jag överdriver kanske en aning) så var jag tvungen att säga att de här klockorna låg en aning utanför min budget.

- Vad hade du tänkt dig?
- Runt 2000 kr svarade jag och kände mig skamsen.

Men till min stora förvåning och till säljarens stora eloge så började allting om inom rätt budgetramar och han var fortfarande lika exalterad när han sen fick avsluta affären på 2000 kr.

Precis så här blir det ofta inom webbprojekt också. I slutänden kommer det att ske någon finansiell transaktion, det går inte att undvika att prata om pengar så småningom. Vi frågar ofta direkt vad projektet har i budget, något som gör kunder nervösa och obekväma.

Ibland vägrar kunden blankt att berätta med argumentet att vi då bara kommer att säga att det är så mycket det kommer att kosta.

Vilket är delvis sant.

Vi kommer att föreslå den bästa möjliga lösningen inom din budget. Efter det kan vi börja prata om du verkligen behöver allt det här vi föreslår eller om vi ska ta bort något för att hitta en lösning som täcker dina behov och inte tömmer din plånbok.

Alla vet inte vad de har för budget och det är också ok. Då kommer vi att diskutera några förslag som ligger i och under ditt intervall och några som kommer att ligga över. Tillsammans hittar vi rätt nivå.

Men om du vet vad du har i budget, berätta det direkt så slipper vi titta på alla klockor i butiken. Jag är fortfarande oerhört nöjd med min klocka från Jacque lemans. På något sätt känns det bra att kunna ta reda på vad klockan är utan att fiska upp mobilen ur fickan.

Det här är en del i min serie om att beställa webb. Senaste inlägget handlade om hur du blir en bättre beställare.