ETT SJUKT BEHOV

Vi är beroende av att lära oss nya saker och revidera gammal kunskap när det gäller digitala upplevelser – att förstå hur saker hänger ihop och varför. Så var med och bidra, tillsammans riskerar vi fort att lära oss ännu mer.

FÖLJ OSS

Marcus

VD / affärsutvecklare / projektledare som lägger sig i det mesta.

Responsiv webb snart en självklarhet?

Publicerat den 18 augusti, 2011

Responsiv webbplats 2560px

Responsiv webbplats full bredd – 2560px

Responsiv webbplats är snart något som flera beställare av webb med säkerhet kommer att efterfråga i samband med upphandling av ny webbplats. En responsiv webbplats presenterar sitt innehåll på olika sätt beroende på besökarens skärmstorlek. Det gör att istället, för att som i dagens smartphones där webbsidorna blir så små att vi måste zooma för att se vad som står, visar vi en anpassad vy för telefonens skärmupplösning av exakt samma innehåll.

Varför bygga en responsiv webbplats?

Responsiv webb har sitt ursprung i att det finns en mängd olika plattformar som har olika upplösningar och skärmstorlekar vilket gör det nästan omöjligt att presentera din webbplats lika för alla. Prova själv att besöka samma webbplats på din stationära dator, din laptop och sedan med din smartphone. Jag lovar att du ser olika mycket av samma webbplats och du kan i vissa fall även behöva skrolla i sidled. Det en responsiv webbplats gör är att anpassa innehållet efter storleken på skärmen så att du alltid bara behöver skrolla i höjdled.

Mobilanpassning av din webbplats

Det som är fördelen med en responsiv webbplats är att det inte behövs någon extra mobilanpassning för att presentera din webbplats på ett bra och överskådlig sett i mobilen.
Observera att din webbplats ändå kanske måste mobilanpassas för att viss funktionalitet ska ge bästa möjliga funktionalitet och upplevelse för besökaren. Det beror dock helt och hållet på vad ditt syfte och målsättning är med din mobila webbplats. Responsiv webb underlättar för besökaren att se samma innehåll och får inte en mindre avskalad version utan kommer åt samma fylliga innehåll som om du satt framför en vanligt stationär dator.

Responsiv webbplats 702px bred

Samma innehåll där sidan är 700px bred

I vissa fall vill du ändå skapa en funktionalitet som är mobilanpassat, exempel på det är där användaren ska mata in information i ett formulär eller i sökfunktioner. Där kan en ytterligare anpassning eller specifik mobil version öka användarvänligheten.

Klicka på någon av länkarna nedan och ändra storleken på ditt webbläsarfönster så ser du hur innehållet förändras beroende på storleken.

Exempel på responsiv webb:
http://www.alistapart.com/d/responsive-web-design/ex/ex-site-larger.html

Här finns ett ramverk för dig som vill prova bygga responsiv webb själv:
http://goldengridsystem.com/